Et sjovt og anderledes alternativ til den klassiske dessertvin

Forkæl din søde tand og få løsnet lidt op med en dessert-inspirerede cocktail. For mange mennesker er desserten bare noget, der skal overstås inden kaffen kommer, men med en cocktail er der mulighed for at gøre desserten til noget helt særligt. En dessert cocktail kan være en glimrende medspiller, og samtidig kan den tilføje nogle nuancer, som sætter sidste hånd på værket. En meget tung dessert med masser af chokolade kan blive peppet lidt op med en frisk cocktail og omvendt. 

Den søde dessert

Når desserten presser på, har du ofte spist i et godt stykke tid, og du er forhåbentlig ved at være mæt. Cocktailen skal derfor ikke være for vandet, den skal tværtimod have karakter og power. Du kan skrue på flere parametre alt efter behov, og typisk er alkoholtunge cocktails en god idé. Æggehvider kan også anbefales, hvis man ønsker en rig tekstur og et ”skummende” hoved på cocktailen. Brugen af æggehvider kan gøre, at cocktailen bliver mere fyldig, uden at blive fed. Det giver en blød konsistens, som harmonere godt med den så ofte søde dessert.

Den komplekse eller enkle dessert

Hvis desserten er meget kompleks kan det være en god idé at lave en simpel cocktail, da det hurtigt kan gå hen og blive et virvar af smage, der ikke nødvendigvis kontribuerer hinanden. Er desserten derimod enkel, så kan du sagtens give den gas på cocktailen. Du skal bare huske, at lade én af komponenterne i cocktailen dominere, i stedet for at de skal kæmpe om pladsen.

Vodka, jordbær, rabarber

Den røde cocktail - sød, syrlig og velegnet til desserter

Til en bær eller chokoladedessert, vil vi anbefale Den Røde, som er en af de sødere cocktails, der tilmed har lidt syre fra rabarberen. Syren fra rarbarberen kan gøre enhver tung dessert lettere, og går rigtig godt sammen med bær.

Hvis du er gået hen og blevet lidt træt af den traditionelle chokoladekage, og mangler lidt inspiration til din næste dessert, så kan du med fordel kaste dig ud i nedenstående dessert anbefaling. Hertil vil Den Røde cocktail være velegnet, da den med sin afrundede smag af vanilje og syrlige toner fra rabarberen går godt til skovmærke. 

Skovmærke iscreme og 2x hvid chokolade - af Mikkel Laursen, årets kok 2016

Opskrift:

  • 200 g fløde
  • 300 g mælk
  • 1 stk. vanilje
  • 125 g sukker
  • 1,5 stk. opblødt husblas
  • 90 g pasteuriserede æggeblomme
  • 30 g frisk skovmærke
  • 20 g babyspinat
  • 200 g hvidchokolade
  • 1 dl fløde havsalt

Fremgangsmåde:

Fløde, mælk, vanilje og sukker varmes op til 72 grader. Legeres med æggeblommerne op til 80 grader. Tag massen fra varmen og tilsæt husblas. Køl massen ned og kør på ismaskinen til ønsket konsistens. Holdes på frys indtil serveringen

100 g hvidchokolade bages gyldent i ovn v 150 grader i 8 min. Køles af og hakkes groft 

100 g piskefløde koges op og tilsættes 100 g chokolade. Smages til med lidt havsalt.

Sættes på køl og når kold piskes den let op i hånden med piskeris.

Retten pyntes med friske skovmærke skud og lidt støv fra tørrede skovmærker 

Velbekomme!

Den Røde Nohrlund til desserten