World Cocktail Day
I dag har du endelig en legitim undskyldning for at smække benene op og nyde en iskold cocktail. Dette skyldes, at for præcis 212 år siden blev den første definition af en cocktail skrevet i The Balance and Columbian Repository (Tidsskrift, New York). I den anledning er dagen i dag afsat til at lovprise det traditionelle håndværk, og fordybe sig i cocktailverdenen.
- Vi har sat os ned og fundet 4 grundprincipper, du skal have i tankerne, når du laver din egen cocktail.
Ha' styr på dine råvarer
1) Sørg altid for at have gode råvarer ved hånden, når du påbegynder din rejse ind i cocktailverdenen. Det gør processen lettere, og du får den optimale start med en god spiritus som base, friske frugter/bær og friskpressede juicer. Cocktailen bliver sjældent bedre end de råvarer/ingredienser du bruger.
Balancegangen
2) Det altafgørende, når du laver cocktails, er at forstå selve opbygningen og at kunne balancere mellem det stærke og milde samt sure og søde. Med ”stærke” refereres til den grundlæggende spiritus, som vodka, rom eller gin. Med ”milde” henviser vi til de spiritusser med en lavere alkoholprocent såsom likør. Angående det sure og det søde, så vil det ”sure” hovedsageligt i denne sammenhæng være lime eller citronsaft og det ”søde” vil være sukker eller sirupper.
Start med at finde balancen mellem det sure og det søde, derved får du nemlig en god fornemmelse af hvordan din cocktail kommer til at smage, inden du tilsætter alkoholen. En god tommelfingerregel er, at der ca. skal lige så meget spiritus til som sødt og syrligt. En god base for en cocktail kan derfor være 4-5 cl spiritus, 2 cl sødt og 2 cl syrligt. Derefter kan du frit eksperimentere med alverdens ingredienser, men fundamentet skal være på plads inden der kan bygges videre.
Få styr på opbygningen
3) Du kan med fordel forsøge dig med en af dine favorit cocktails fra weekenden, før du begynder at opfinde det nye vidunder. Du kan f.eks. starte med at sætte dit aftryk på simple cocktails, såsom en Mojito eller en Dark ’N’ Stormy. Det kan du gøre ved at tilsætte din favorit frugt eller krydderurt, og når du har eksperimenteret tilpas mange gange, så lærer du at forstå, hvordan smagen og cocktailen er opbygget. Herefter kan du frit eksperimentere med smage og nuancer og bevæge dig ud i cocktailuniverset, hvor kun fantasien sætter grænser.
Brug din kreativitet
4) Benyt dig af det du allerede ligger inde med. I stedet for at gå ud og købe en masse forskelligt, så brug din kreativitet og de råvarer du har til rådighed. Du kan starte med at gå på jagt i dit køkken og gennemsøge følgende steder:
- Krydderihylden: Vanilje, kanel, chili, mynte, basilikum, lakrids
- Grøntskuffen/Frugtskålen: Citron, lime, banan, æble, bær, grøntsager mm.
- Køleskabet/Fryseren: Mælk, fløde, æg, frosne bær i alle afskygninger osv.
- 'Alt-mulig-hylden': Kaffe, the, sukker, honning, flormelis, brun farin
Ekstra tips og tricks til connoisseuren
Lav din egen sukkersirup
Tag hvilken som helst gryde og kog en sukkersirup på 4 kopper vand og 5 kopper sukker. Rør rundt i gryden til sukkeret er opløst, hæld den derefter på flaske og læg den på køl. Din sukkersirup kan du bruge til at afbalancere alle dine cocktails. Du kan med fordel eksperimentere med din sukkersirup og gøre den mere interessant ved at koge den op sammen med forskellige bær, krydderier, urter osv.
Rystet eller omrørt cocktail?
I begge tilfælde handler det om at nedkøle cocktailen og fortynde spiritussen til et passende punkt. En god regel at skrive sig bag øret er, at cocktails der udelukkende består af klare væsker som spiritus, skal omrøres, mens cocktails, der indeholder juicer, mælkeprodukter, kaffe, likører og lign., skal rystes. Det vigtigste, når man ”shaker” en cocktail, er at bruge masser af is og ryste den hårdt. En fordel ved at shake cocktailen er, at du banker alle ingredienserne sammen og at der dannes en masse små luftbobler, der giver en frisk og boblende fornemmelse på tungen. Der er forskellige måder at omrøre en cocktail på, den nemmeste er at kombinere is og væske i glasset, placere skeen med den buede ryg mod glasset og derefter »dreje« isterningerne rundt i glasset til du ca. har ¼ del væske fra isterningerne. Det vigtigste er dog, at du ligner en der har styr på det, så dine gæster også tror at du har det.
Barudstyr
Hovedparten af det professionelle barudstyr kan nemt købes online, men du kan også sagtens bruge de ting, som du garanteret allerede har derhjemme. Byt fx følgende barredskaber ud med ting fra køkkenskuffen:
- Målebæger/Jigger = æggebæger
- Cocktail shaker = termoflaske
- Muddler = enden af en træske
- Juicer = pres med hånden
- Mixing spoon = lang ske
- Strainer = tesi
Hvor skal jeg starte?
Der findes et hav af cocktailopskrifter på nettet, så det er bare at kaste sig ud i det. Du kan eventuelt supplere med div. krydderier, bær og frugter fra dit køkken og derved give cocktailen dit eget præg.
- Hvis ikke du er blevet klogere, så er du forhåbentlig blevet en smule tørstig!
SKÅÅL!
..Og glædelig World Cocktail Day